
Comerțul global va crește în ciuda schimbărilor de politică din SUA, arată DHL Trade Atlas 2025
- Comerțul global și-a revenit în 2024 și se estimează că va crește mai rapid în următorii cinci ani decât în deceniul precedent.
- Chiar dacă toate tarifele propuse în campania electorală a președintelui Trump vor fi implementate, iar alte țări vor reacționa, comerțul global va continua să crească, într-un ritm mai lent.
- India, Vietnam, Indonezia și Filipine sunt prevăzute să conducă creșterea comerțului între 2024 și 2029.
- Datele sugerează că dificultățile comerciale dintre SUA și China nu au redus semnificativ dependența americană de bunurile chinezești.
- Tendința de separare a comerțului între blocuri geopolitice, observată în 2022 și 2023, nu a continuat în 2024.
DHL și New York University Stern School of Business au publicat DHL Trade Atlas 2025, o analiză detaliată a celor mai importante tendințe din comerțul global. În contextul tensiunilor geopolitice și al îngrijorărilor legate de creșterea taxelor vamale, raportul oferă perspective bazate pe date, acoperind aproape 200 de țări și teritorii.
Incertitudinea cu privire la viitoarele politici comerciale persistă după realegerea președintelui Donald Trump anul trecut. Totuși, DHL Trade Atlas 2025 subliniază că, în ciuda perturbărilor recente, creșterea comerțului global s-a dovedit surprinzător de rezistentă – și această tendință va continua, chiar dacă SUA va introduce noi tarife vamale.
Creșterea comerțului va fi mai rapidă decât în deceniul precedent
Estimările recente indică o rată anuală compusă de creștere a comerțului cu bunuri de 3,1% între 2024 și 2029, în concordanță cu ritmul de creștere al PIB-ului global și puțin peste nivelul deceniului anterior. Chiar dacă noua administrație americană își va aplica toate măsurile protecționiste, iar alte state vor răspunde cu propriile tarife, comerțul global va continua să crească, însă într-un ritm mai redus.
"DHL Trade Atlas 2025 oferă perspective foarte încurajatoare", a declarat John Pearson, CEO DHL Express. "Există încă un potențial semnificativ de creștere a comerțului, atât în economiile dezvoltate, cât și în cele emergente. Este impresionant să vedem cum comerțul internațional a reușit să reziste tuturor provocărilor – de la criza financiară din 2008 și pandemia COVID-19, până la tarifele vamale și conflictele geopolitice. În peisajul actual al afacerilor globale, DHL poate ajuta companiile să-și reevalueze lanțurile de aprovizionare, echilibrând costurile și riscurile pentru a asigura eficiență și siguranță.”
Noii lideri ai creșterii comerțului: India, Vietnam, Indonezia și Filipine
Între 2024 și 2029, patru țări sunt prognozate să se afle în top 30 atât ca ritm de creștere (procentual), cât și ca volum absolut al comerțului: India, Vietnam, Indonezia și Filipine. India se remarcă în mod special, fiind estimată să genereze 6% din creșterea comerțului global suplimentar, situându-se pe locul trei după China (12%) și SUA (10%). Pe lista țărilor care vor contribui cel mai mult la creșterea comerțului se regăsesc economii din Asia, Europa și America de Nord, iar în rândul celor cu cea mai rapidă expansiune se numără și state din Africa și America Latină.
La nivel regional, comerțul va crește cel mai rapid în Asia de Sud și Centrală, Africa Subsahariană și țările ASEAN, cu ritmuri anuale de 5%-6%. Restul regiunilor sunt estimate să crească între 2% și 4% pe an.
Record în comerțul pe distanțe lungi
În ciuda interesului crescut pentru nearshoring (producerea bunurilor mai aproape de consumatori), DHL Trade Atlas 2025 arată că, per total, comerțul nu a devenit mai regionalizat. Dimpotrivă, datele sugerează o creștere a comerțului la distanțe lungi. În primele nouă luni din 2024, distanța medie parcursă de bunurile tranzacționate a atins un record de 5.000 km, în timp ce ponderea comerțului în interiorul regiunilor majore a scăzut la un minim istoric de 51%. ** Perspective optimiste în ciuda schimbărilor din politica SUA
În ciuda tendințelor protecționiste ale SUA, DHL Trade Atlas 2025 evidențiază mai mulți factori care susțin optimismul privind viitorul comerțului global: • Majoritatea țărilor continuă să vadă comerțul ca pe o oportunitate economică esențială. • Creșterea barierelor comerciale în SUA ar putea întări relațiile comerciale dintre alte state. • Multe dintre tarifele anunțate de Trump ar putea suferi modificări sau întârzieri pentru a evita creșterea inflației interne. • SUA reprezintă 13% din importurile globale și 9% din exporturi, suficient pentru a influența piețele internaționale, dar nu pentru a dicta singură viitorul comerțului global.
"Deși amenințările la adresa sistemului comercial global trebuie luate în serios, comerțul internațional a demonstrat o capacitate remarcabilă de adaptare, datorită beneficiilor uriașe pe care le oferă economiilor și societăților," a declarat Steven A. Altman, cercetător principal și director al DHL Initiative on Globalization la NYU Stern’s Center for the Future of Management. "SUA ar putea alege să se retragă din comerț, dar acest lucru ar veni cu un cost semnificativ. În schimb, alte țări nu sunt dispuse să urmeze aceeași cale, deoarece statele mai mici ar avea și mai mult de suferit dacă comerțul global ar fi restrâns.”
Bunurile „Made in China” ajung în SUA pe noi rute
DHL Trade Atlas 2025 oferă o actualizare a schimbărilor geopolitice din comerț. Deși schimburile comerciale între aliații SUA și China au scăzut în 2022-2023, această tendință nu a continuat în 2024.
Deși volumul direct al schimburilor SUA-China a scăzut (de la 3,5% din comerțul mondial în 2016 la 2,6% în 2024), SUA continuă să importe un procent similar de bunuri chinezești ca restul lumii. În plus, datele sugerează că multe importuri din China ar putea fi subraportate, iar produsele chinezești continuă să ajungă în SUA prin terțe țări.
DHL Trade Atlas 2025 – O resursă esențială pentru înțelegerea comerțului global Raportul oferă analize detaliate și date actualizate despre comerțul global, fiind o resursă valoroasă pentru lideri de afaceri, factori de decizie, academicieni, studenți, jurnaliști și publicul larg. Versiunea interactivă, disponibilă gratuit pe dhl.com/tradeatlas, permite utilizatorilor să personalizeze analizele și să exploreze tendințele comerciale la nivel de țară, regiune și categorie de produse.
Trade Atlas 2025 este disponibil aici: https://www.dhl.com/global-en/microsites/core/global-connectedness/trade-atlas.html
Media Contact:
DHL Express România
Media Relations
Luana Dumitrescu
E-mail: luana.dumitrescu@dhl.com
DHL - Compania de logistică pentru întreaga lume
DHL este lider mondial în domeniul logisticii. Diviziile DHL oferă un portofoliu de servicii logistice de neegalat, de la livrarea de colete național și internațional, expedieri e-commerce și soluții de fulfillment, transport internațional expres, rutier, aerian și maritim, până la managementul lanțului industrial de aprovizionare. Cu o echipă de aproximativ 400.000 de angajați în peste 220 de țări și teritorii din întreaga lume, DHL conectează oamenii și afacerile într-un mod sigur și fiabil, asigurând fluxuri comerciale sustenabile la nivel global. DHL se poziționează în mod clar drept "Compania de logistică pentru întreaga lume" (The logistics company of the word), prin soluțiile specializate pe care le pune la dispoziție pentru piețele și industriile în creștere, cum ar fie cele de tehnologie, biotehnologie și sănătate, inginerie, producție și energie, mobilitate auto și retail.
DHL este parte a Deutsche Post DHL Group. Grupul a generat venituri de peste 84.2 de miliarde de euro în 2024.Bazându-se pe principii de afaceri sustenabile și angajament față de societate și mediu, Grupul aduce o contribuție pozitivă la nivel mondial. Grupul Deutsche Post DHL își propune să atingă ținta de zero emisii până în 2050.